klik op de blauwe letters - bron: Wikipedia


50's early 60's music by The Wieners

2 Maart 2019     tijdens Jackys Vintage Mode Swingparty



mijn grootste idolen uit de 50 & 60'er jaren

klik op de blauwe letters

Roy Orbison & The Everly Brothers




De jaren van rock'n roll en swingende tieners met vetkuiven en petticots,die op hun Zündapkes en Floretjes de buurt onveilig maakte.De muziek was toen bepalend voor waar je bij hoorde de NOZEMS (Zündapp of Floret etc.) of de ARTESTIEKELINGEN (Puch of Tomos).Een prachtige tijd die ik dmv deze site in ere wil houden.VEEL PLEZIER.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De eerste rock-'n-rollnummers werden opgenomen door Afro-Amerikaanse artiesten zoals Chuck Berry. Over het algemeen wordt Rocket 88 (een type auto van het merk Oldsmobile) van Jackie Brenston and his Delta Cats, opgenomen op 3 maart 1951, beschouwd als de eerste echte rock-'n-rollplaat. Het nummer staat op naam van Jackie Brenston, maar Ike Turner is de werkelijke componist en met zijn band The Kings of Rhythm tevens de werkelijke uitvoerende. De bekendste artiest uit de beginjaren was echter de blanke Bill Haley, die western swing met countrymuziek dacht te verbinden en zo bij een muzieksoort uitkwam die vooral de jongeren scheen te begeesteren. Door de film Round Up of Rhythm uit 1954 (de eerste rock-'n-rollfilm) en de bekendere film Rock Around the Clock uit 1956 werd deze muziek wereldberoemd. Dezelfde song was eveneens de soundtrack voor de film Blackboard Jungle (1955), over ruige tieners die hun school in een New Yorkse achterbuurt op stelten zetten, totdat een idealistische leraar hen weer wat zelfrespect bijbrengt door op hun pluspunten in te spelen.

Chuck Berry en Little Richard waren onder de eerste artiesten die hun rock-'n-rollnummers zelf schreven. De bekendste en meest populaire artiesten waren Bill Haley en Elvis Presley. Chuck Berry schreef teksten die zowel zwarte als blanke jongeren aanspraken. Zijn gitaarspel zou toonaangevend worden voor andere gitaristen in de popmuziek. Andere belangrijke namen zijn Bo Diddley, Fats Domino en Jerry Lee Lewis.  (bron:wikipedia)

 voor meer klik op: rock-'n-roll 


hieronder enkele Wikipedia biografiën van artiesten uit de R&R periode

Chuck Berry   Eddie Cochran   Bobby Darin   Jerry Lee Lewis

Little Richard   Bill Haley   Elvis Presley   Fats Domino   Buddy Holly

Big Bopper   Ricky Nelson   Roy Orbison   The Everly Brothers

Del Shannon   Neil Sedaka  Paul Anka

 


klik op afbeeldingen voor website

klik op de afbeelding voor website

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~