ROCK & ROLL


SUN studio's....the birthplace of rock&roll

een prachtige Amerikaanse site van Bill Hillman

klik op de afbeelding hieronder

Elvis,Johnny Cash,Jerry Lee Lewis,Carl Perkins,Roy Orbison etc etc. zij zijn hier allemaal groot geworden.


Rock-‘n-roll is de oervorm van de popmuziek, halverwege de jaren vijftig ontstaan uit een samensmelting van country & western en rhythm & blues. Het is ook de eerste specifieke tienermuziek, daarom eenvoudig, rebels en opwindend en staat daarom aan de basis van de rockmuziek.

Veel rock-’n’-roll-teksten stonden stijf van de pikante toespelingen, zowel ‘rocking’ als ‘rolling’ waren eufemismen voor het bedrijven van de liefde. Conservatieve ouders en docenten walgden van de schokkende heupen van Elvis en de oerschreeuw van Little Richard. Ondanks die tegenwerking hebben de rock-‘n-rollers een grote invloed op de vruchtbare beat- en rockgeneratie van de jaren zestig. Ironisch genoeg luidt de sixties-generatie ook het einde van de glorietijd van de rock-‘n-roll.

Als zelfstandige stijlvorm wordt rock-‘n-roll vanaf de jaren zeventig nog slechts mondjesmaat beoefend door fanatieke groepjes. Een karakteristieke uitdossing met leren jas, blue jeans en vetkuif hoort er uiteraard bij.


klik op de blauwe letters - bron: Wikipedia


50's early 60's music by The Wieners

2 Maart 2019     tijdens Jackys Vintage Mode Swingpartymijn grootste idolen uit de 50 & 60'er jaren

klik op de blauwe letters

Roy Orbison & The Everly Brothers
De jaren van rock'n roll en swingende tieners met vetkuiven en petticots,die op hun Zündapkes en Floretjes de buurt onveilig maakte.De muziek was toen bepalend voor waar je bij hoorde de NOZEMS (Zündapp of Floret etc.) of de ARTESTIEKELINGEN (Puch of Tomos).Een prachtige tijd die ik dmv deze site in ere wil houden.VEEL PLEZIER.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De eerste rock-'n-rollnummers werden opgenomen door Afro-Amerikaanse artiesten zoals Chuck Berry. Over het algemeen wordt Rocket 88 (een type auto van het merk Oldsmobile) van Jackie Brenston and his Delta Cats, opgenomen op 3 maart 1951, beschouwd als de eerste echte rock-'n-rollplaat. Het nummer staat op naam van Jackie Brenston, maar Ike Turner is de werkelijke componist en met zijn band The Kings of Rhythm tevens de werkelijke uitvoerende. De bekendste artiest uit de beginjaren was echter de blanke Bill Haley, die western swing met countrymuziek dacht te verbinden en zo bij een muzieksoort uitkwam die vooral de jongeren scheen te begeesteren. Door de film Round Up of Rhythm uit 1954 (de eerste rock-'n-rollfilm) en de bekendere film Rock Around the Clock uit 1956 werd deze muziek wereldberoemd. Dezelfde song was eveneens de soundtrack voor de film Blackboard Jungle (1955), over ruige tieners die hun school in een New Yorkse achterbuurt op stelten zetten, totdat een idealistische leraar hen weer wat zelfrespect bijbrengt door op hun pluspunten in te spelen.

Chuck Berry en Little Richard waren onder de eerste artiesten die hun rock-'n-rollnummers zelf schreven. De bekendste en meest populaire artiesten waren Bill Haley en Elvis Presley. Chuck Berry schreef teksten die zowel zwarte als blanke jongeren aanspraken. Zijn gitaarspel zou toonaangevend worden voor andere gitaristen in de popmuziek. Andere belangrijke namen zijn Bo Diddley, Fats Domino en Jerry Lee Lewis.  (bron:wikipedia)

 voor meer klik op: rock-'n-roll 


hieronder enkele Wikipedia biografiën van artiesten uit de R&R periode

Chuck Berry   Eddie Cochran   Bobby Darin   Jerry Lee Lewis

Little Richard   Bill Haley   Elvis Presley   Fats Domino   Buddy Holly

Big Bopper   Ricky Nelson   Roy Orbison   The Everly Brothers

Del Shannon   Neil Sedaka  Paul Anka

 


klik op afbeeldingen voor website

klik op de afbeelding voor website

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maak een Gratis Website met JouwWeb