Hieronder diverse artiesten/bands met biografie

(bron wikipedia)
 

Melanie Safka-Schekeryk, bekend als Melanie (Astoria, 3 februari 1947) is een Amerikaans singer-songwriter, bekend van onder andere Look what they´ve done to my song, ma, Lay Down, Ruby Tuesday en Beautiful People.

 

Melanie Safka werd geboren in Astoria, een wijk in Queens in New York, als dochter van Fred en Polly Safka-Altamare. Op vijfjarige leeftijd maakte ze haar eerste plaatje, het in de stijl van Shirley Temple gezongen Give A Little Kiss.

Na de high school trad ze met haar gitaar op in 'coffeehouses' in Greenwich Village. Overdag ging ze naar de 'American School of Drama'. Bij een auditie voor een toneelstuk liep ze de verkeerde deur in, waardoor ze op de jonge producer Peter Schekeryk stuitte, die haar vroeg wat te zingen. Hij was zo onder de indruk van haar stem en liedjes dat hij haar prompt een contract aanbood. In 1968 trouwde ze met hem. Ze kregen samen drie kinderen: Leilah, Jeordie en Beau-Jarred, die alle drie later ook muzikanten werden.

Gilbert Bécaud haalde Melanie naar Parijs, waar ze tussen de kamelen en revuedanseressen in L'Olympia optrad. Ze zou hier een nummer over schrijven: Tuning my guitar. Daarna trad ze in Nederland op bij Singing Europe en had ze haar eerste successen. Dezelfde zomer speelde ze op het Woodstock-festival (1969) waar het publiek kaarsen aanstak tijdens haar optreden. Het was de eerste keer dat dit gebeurde. Uiteindelijk werd dit gebruik verboden door de brandweer. Lay Down / Candles in the Rain werd in Nederland een zomerhit. Look What They've Done To My Song, Ma is een ander bekend nummer.(bron wikipedia)

 


 

Helen Shapiro (Bethnal Green, Londen, 28 september 1946) is een Britse zangeres. Ze brak in 1961 op 14-jarige leeftijd door met het liedje Don't treat me like a child en had datzelfde jaar haar grootste hit met het nummer Walkin' back to happiness.

 

Helen Shapiro groeide op in Hackney in Londen. Haar grootouders waren Joodse immigranten uit Rusland. Ze groeide op in een arm gezin, waar geen geld was voor een platenspeler. Muziek werd echter wel gestimuleerd in het gezin. Zo leerde Shapiro als kind banjo spelen en zong ze soms mee met haar broer Ron in een jazzgroepje. Als jong meisje had ze al een lage stem, wat haar de bijnaam Foghorn (misthoorn) opleverde. Eind jaren 50 zong ze in het groepje Susie & The Hula-Hoops, waar ook de latere T-Rex-zanger Marc Bolan deel van uitmaakte. Shapiro overtuigde haar ouders om zanglessen voor haar te betalen en kwam zo terecht bij Maurice Berman's Singing Academy. Daar werd ze in 1961 op 14-jarige leeftijd ontdekt door John Schroeder, die erg enthousiast was over haar stem.(bron wikipedia)

 


Concetta RoseMaria Franconero (Newark, New Jersey, 12 december 1938), bekend geworden als Connie Francis, is een Amerikaanse zangeres.

Connie Francis stamt uit een Italiaans immigrantengeslacht. Al op jonge leeftijd viel haar muzikale talent op. Haar vader stimuleerde haar om te proberen een carrière in de showbusiness te maken. Al snel leerde zij accordeon spelen en kon daardoor een plaats krijgen in de Amerikaanse televisieserie Startime. De producer George Scheck, later haar manager, adviseerde haar over te stappen op zingen. In 1955 sloot ze een platencontract met MGM Records.

In die tijd had Francis ook een relatie met de later eveneens beroemde zanger Bobby Darin, ook van Italiaanse afkomst. Darin werd voorgesteld aan de dan nog niet bekende zangeres Connie Francis. Bobby's manager zorgde ervoor dat Darin mee muziek kon schrijven voor Connie om haar zangcarrière op te starten.(bron Wikipedia)


Shocking Blue

Shocking Blue was een Nederlandse rockband uit Den Haag die in de jaren 60 en 70succesvol was.

De groep werd in 1967 opgericht door Robbie van Leeuwen, die naar eigen zeggen bij The Motions aan zijn plafond was gekomen en een groep wilde neerzetten waarmee hij internationaal meer kansen zag. Van Leeuwen rekruteerde de groepsleden uit diverse hoeken van de Haagse beatscene en koos in eerste instantie voor een zanger, Barry Hay, die net The Haigs had verlaten. Hay bedankte echter en van Leeuwen sprak de historische woorden: "Hier zul je nog spijt van krijgen". Uiteindelijk werd Fred de Wilde de zanger en werd er een lp voor Polydor opgenomen. Het album was net als de eerste single "Love is in the air" matig succesvol. ( bron wikipedia )


The Golden Earring

De eerste contouren van de Golden Earring ontstaan in de vroege jaren zestig in de Terletstraat in Den Haag. De buurjongens Rinus Gerritsen en George Kooymans ontdekken een gemeenschappelijke passie voor muziek en besluiten een bandje te formeren. Het prille gezelschap doopt zich aanvankelijk tot The Tornadoes, maar wanneer die naam al door een andere band geclaimd blijkt te zijn, wordt uitgeweken naar The Golden Earrings – vrij naar een nummer van de Britse band The Hunters. bron : Biografie | Golden Earring


The Motions

The Motions was een Haagse Nederbietband , in 1964 opgericht door Henk Smitskamp(basgitaar), Robbie van Leeuwen (gitaar), Rudy Bennett (zang) en Sieb Warner (drums). De band werd in 1970 opgeheven.

The Motions kwamen eind 1964 voort uit Ritchie & the Ricochets, waarin Bennett en van Leeuwen speelden. Deze groep speelde op 8 augustus 1964 in het voorprogramma van de Stones in het Kurhaus. De eerste single van The Motions was in december 1964 It's gone(geschreven door Van Leeuwen). De single werd zonder dat de verkoopcijfers daar aanleiding toe gaven, door Joost den Draaijer en consorten begin 1965 één week in de Veronica Top 40 op nummer 39 geplaatst. Daarmee waren The Motions de eerste Nederlandse beatgroep die in de hitparade belandde. Den Draaijer (Willem van Kooten) deed dat wel vaker, bij wijze van proefballon, zoals bij Q65    (bron wikipedia)


Ricky Nelson

Eric Hilliard (Ricky) Nelson (Teaneck (New Jersey), 8 mei 1940 - De Kalb (Texas), 31 december 1985) was een Amerikaans zanger.

Als kind trad hij op in de televisieserie "The Adventures of Ozzie & Harriet" van zijn ouders. Zijn vader, Ozzie Nelson, was orkestleider en zijn moeder, Harriet Hilliard, zangeres. Het paar was succesvol sinds de hit "Dream a little dream of me" in 1931.

Hun zoon is een van de eerste tienersterren in Amerika. In 1957 nam hij zijn eerste plaat op, een cover van "I'm walkin'" van Fats Domino. In de jaren erna werd hij bijzonder populair: in eind jaren 50 - begin jaren 60 verkocht alleen Elvis Presley in de Verenigde Staten meer platen. Bekende hits van hem zijn "Hello Mary Lou", "Travelin' Man" en "Poor Little Fool". (bron wikipedia)  Ricky Nelson - Wikipedia


Paul Anka

Paul Albert Anka (Ottawa, 30 juli 1941) is een Canadese singer-songwriter, songwriter en filmacteur die sinds 1990 de Amerikaanse nationaliteit heeft.

Zijn ouders hadden een restaurant in Ottawa. Zijn vader was van Syrische en zijn moeder van Libanese afkomst. Anka zong in het koor van de Grieks-orthodoxe kerk, waarvan de dirigent hem muziektheorie bijbracht. Ook had hij pianoles. Op de middelbare school richtte hij met twee vrienden het trio The Bobby Soxers op.

In 1955, toen hij veertien was, nam hij zijn eerste single op, I confess. In 1957 ging hij naar New York met 100 dollar die hij van zijn oom gekregen had. Hij kreeg er van Don Costa, de baas van de ABC-studio's, de kans om Diana op te nemen, waarmee hij in één klap beroemd werd. Het nummer schoot naar de hoogste top van de hitparade en ging negen miljoen keer over de toonbank. Ook zijn opvolgers werden hits en Anka werd een tieneridool. (bron wikipedia) Paul Anka - Wikipedia

 


Neil Sedaka

Neil Sedaka (Brooklyn (New York), 13 maart 1939) is een Amerikaanse zanger. Hij werd vooral bekend in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw en was het meest productief in de jaren 70. Hij bracht in de jaren 1975 en 1976 veertien albums uit.

Sedaka brak in 1958 door met The Tokens. In 1959 kwam hij met zijn eerste solo-album Neil Sedaka, om daarna twee jaar later Circulate uit te brengen.

De eerste hit in Nederland en België was in 1959/1960 (Oh! Carol). Ook in 1974 had hij een hit met A little lovin'. Sedaka had een stuk of tien hits in Nederland, maar slechts één hitalbum: Timeless in 1992. Full House zong zijn Standing on the inside de hitparades in in 1976.

Verder schreef hij tal van liedjes voor andere artiesten, waaronder Gene Pitney, Connie Francis, Tony Christie en ABBA. Voor ABBA schreef hij in 1972 bij de muziek van Benny Andersson en Björn Ulvaeus de Engelse tekst van wat later Ring Ring werd als de Zweedse inzending van het Eurovisiesongfestival 1973. (bron wikipedia)  Neil Sedaka - Wikipedia 


Tom Jones

artiestennaam van Thomas John Woodward (Pontypridd (Wales), 7 juni1940) is een Britse popzanger, afkomstig uit Zuid-Wales. Hij scoorde vanaf 1965 verschillende hits zoals It's not unusual, Delilah, Green green grass of home en She's a lady.

Jones kwam ter wereld als zoon van een mijnwerker. Hij begon al op jonge leeftijd te zingen en in 1964 verdiende hij uiteindelijk een platencontract bij Decca Records. Zijn in dat jaar verschenen debuutsingle, Chills and fever, werd geen succes, maar met de opvolger It's not unusual scoorde hij in 1965 een internationale hit.

Vooral in de jaren zestig en zeventig was Tom Jones een wereldster en een sekssymbool. Hij scoorde wereldwijd vele hits. Vanaf 1970 was hij een graag geziene gast in Las Vegas. Daar trad hij op naast andere wereldvedetten als Elvis Presley (die tevens een goede vriend was van Jones) en Frank Sinatra. In 1979 maakte hij zijn filmdebuut in de televisiefilm Pleasure Cove. (bron wikipedia)  Tom Jones wikipedia


Engelbert Humperdinck

artiestennaam van Arnold George Dorsey (Madras, India, 2 mei1936), is een Brits popzanger in het easy listening-genre.

Arnold Dorsey werd in India geboren. Zijn vader, onderofficier in de British Army, kwam uit Wales, zijn moeder uit Duitsland. Het gezin, inclusief negen broers en zusters, verhuisde in 1946 naar Leicester in Engeland. Hij werd omstreeks 1955 saxofonist in nachtclubs en later zanger. Hij trad tien jaar op onder de naam Gerry Dorsey, maar om zijn succes te vergroten nam hij op zeker moment de opvallender naam Engelbert Humperdinck aan, ontleend aan de Duitse componist van de populaire opera Hänsel und Gretel. Dat kwam hem op een proces te staan, aangespannen door diens erfgenamen. Er is geen familieverwantschap tussen Dorsey en Humperdinck, noch enige andere connectie.

In 1966, nog voor zijn grote succesperiode, nam hij namens het Verenigd Koninkrijk deel aan het Songfestival van Knokke. Volgens hemzelf was België de wieg van zijn succes.[1][2]. Hij trad er regelmatig op, vooral in Knokke en Mechelen. Hij scoorde in Vlaanderen zes nummer 1-hits waarmee hij in totaal 32 weken op de hoogste positie stond.

In 1997 bracht Humperdinck, in samenwerking met onder anderen Peter Koelewijn, het album A little in love uit, dat bestaat uit 13 Engelstalige covers van oorspronkelijk Nederlandstalige nummers.[3] Begin juni 2007 stond hij in Nederland samen met de Toppersen de dansers Remco Bastiaansen en Charissa van Dipte zes keer in de Amsterdam ArenA.

Engelbert Humperdinck verkocht wereldwijd 150 miljoen platen en kreeg daarvoor 72 gouden en 23 platina platen.

(bron wikipedia) Engelbert Humperdinck wikipedia


CHRIS ANDREWS

CHRIS ANDREWS, geboren op 15 oktober 1942 in Londen(Romford), start zijn legendarische carriere op 15 jarige leeftijd.

In 1961 volgen de eerste shows in de Hamburger Starclub, de club waar the Beatles op het zelfde moment hun eerste sporen verdienen. Met zijn band CHRIS RAVELL & THE RANGERS viert hij ook zijn grammofoonplaten– debuut. Zijn succesvolle loopbaan als songwriter begint met Adam Faith en de hit„THE FIRST TIME”. Naast hits voor Adam, schrijft hij ook hits voor &Mac226;SANDIE SHAW: o.a.:„LONG LIVE LOVE”,„GIRL DON’T COME”, en„TOMORROW”.

In 1965 schrijft hij voor Sandie Shaw een nieuwe song. Zij wijst het nummer af en Chris gaat op eigen kosten met het nummer de studio in. Het nummer„YESTERDAY MAN” wordt een wereldhit. Chris verkoopt meer dan 10 miljoen exemplaren van zijn hit en op dit moment moeten het er meer dan 100 miljoen zijn.

Na het uiterst succesvolle debuut schrijft Chris de opvolger„TO WHOM IT CONCERNS” Het volgende hitfeit van de zanger– schrijver komt in 1969 met “PRETTY BELINDA”. Daarna volgt„CAROLE OKAY”. Met het begin van de golden oldie revival, aan het eind van de 80-er jaren, komt Chris Anders terug op de bühne, terug in televisieprogramma’s, terug bij festivals en grote evenementen. Chris Andrews wikipedia

 


Janis Joplin

Janis Lyn Joplin  Port Arthur Texas (19 januari 1943  Los Angeles Californië 4 oktober 1970 )

 

Joplins vader werkte bij Texaco Oil Company[1] en haar moeder was administrateur. Joplin bezocht in de vroege jaren zestig enkele universiteiten, maar studeerde nooit af.[2] De muziek trok haar meer en dan met name de blues, rock-'n-roll en soul. Grote voorbeelden voor haar waren Odetta, Lead Belly, Bessie Smith, Big Mama Thornton en Otis Redding. In 1963 woonde Joplin enige tijd in San Francisco waar ze aan harddrugs verslaafd raakte, maar ze keerde al snel terug naar Port Arthur om af te kicken.

In 1966 vertrok Joplin opnieuw naar San Francisco op uitnodiging van de impresario van Big Brother and the Holding Company, Chet Helms. In het begin was de band niet succesvol, maar de grote doorbraak kwam met het optreden op het Monterey Pop Festivalin 1967. Met het album dat daarna verscheen, Cheap Thrills, vestigde Joplin definitief haar naam als blueszangeres. Het bekende lied van de Canadese dichter/zanger Leonard Cohen, Chelsea Hotel No 2, werd geschreven voor Joplin.

Joplin was een van de publiekstrekkers op het Woodstock festival in augustus 1969. (bron wikipedia)

voor meer info  KLIK HIER


The Bee Gees

De Bee Gees was een popgroep rond de tweelingbroers Robin Gibb (22 dec.1949-20 Mei 2012, zang) en Maurice Gibb (22 Dec.1949-12 Jan 2003, basgitaar, keyboard en zang) en hun oudere broer Barry Gibb (1 Sept.1946, gitaar en zang)

De naam van de groep was aanvankelijk niet bedoeld als afkorting van "Brothers Gibb". Oorspronkelijk speelden de broers samen als 'the Rattlesnakes', later werd dat 'Wee Johnny Hayes & the Bluecats' en onder die naam werden ze geïntroduceerd bij radio-dj Bill Gates. Dat gebeurde door Bill Goode, nadat hij hen aan het werk zag op het Brisbane Speedway Circuit. Bill Gates bedacht de naam "Bee Gees" en baseerde zich daarbij op zijn en Goodes initialen: BG. Naarmate de groep in de late jaren zestig zelfstandig succes begon te oogsten, werd de naam meer geassocieerd met "Brothers Gibb". (bron Wikipedia)

                                                                      voor meer info  klik hier


The Cats

The Cats waren een popgroep uit Volendam. Ze bestonden van 1964 tot 1985, zij het met enkele onderbrekingen, en waren van 1968 tot 1975 een van de meest succesvolle bands van Nederland.De bezetting bestond uit Cees Veerman, Piet Veerman, Arnold Mühren, Jaap Schilder, Theo Klouwer en (van 1972 tot 1975) Piet Keizer. Jan Buijs was vanaf de oprichting de manager.

Ze ontwikkelden een oorspronkelijk muziekgeluid dat de naam palingsound meekreeg. Het kenmerkt zich door de dramatiek in de stem van Piet Veerman, de achtergrondzang van de andere leden, de composities van Arnold Mühren en het studiowerk van Klaas Leyen en Wim Jongbloed. De stijl vond navolging bij veel andere Volendamse artiesten, zoals Maddog, Left Side, Next One en vanaf 1977 BZN(bron wikipedia)

voor meer info klik hier 


Bob Dylan

geboren als Robert Allen Zimmerman (DuluthMinnesota24 mei 1941) is een Amerikaans singer-songwriter en kunstenaar. Hij wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw. Op 13 oktober 2016 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend omdat hij "de grootse Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid".(bron wikipedia)


The Beach Boys

The Beach Boys is een Amerikaanse band die in 1961 werd opgericht door de broers Brian Wilson, Dennis Wilson en Carl Wilson, hun neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine

Beginjaren

Met harde hand aangespoord door vader en manager Murry Wilson, zelf een weinig succesvolle liedjesschrijver, maakten de jongens muziek in de stijl van The Four Freshmen, waarbij harmonieuze zang de hoofdrol speelde. De single Surfin' uit 1961 werd een hit en was typerend voor de richting die de band de eerstvolgende jaren zou volgen: een combinatie van surfmuziek, een stijl die tot dan toe vooral instrumentaal was geweest, en teksten over surfen, auto's en meisjes. In hoog tempo werden singles en albums uitgebracht. Al Jardine zegt hierover: "The Beach Boys zelf waren onze grootste concurrenten".

Leider van de band was Brian Wilson, die ook de meeste liedjes schreef en die vooral vanaf de derde lp ook een begenadigd producer bleek te zijn. Eind 1964 besloot de verlegen Brian om niet langer live op te treden en zich meer op het schrijven van nummers en het produceren te richten. Zijn vervanger in de liveband was Bruce Johnston. Murry Wilson werd ontslagen, waarmee de artistieke vrijheid voor Brian compleet werd. Naarmate hij de mogelijkheden van de studio meer ontdekte schreef hij complexere muziek, die hij liet spelen door de beste studiomuzikanten. De andere leden van de groep voegden later de vocalen toe.(bron:wikipedia)

voor meer info klik hier 


The Fortunes

The Fortunes is een Britse popgroep die vooral succes had in de jaren 60 en 70. Hun grootste successen zijn You've got your troublesHere it comes againHere Comes That Rainy Day Feeling Again en This Golden Ring. Ze zijn ook bekend vanwege hun nummer It's the real thing dat de groep voor een Coca-Cola-reclamespotje had opgenomen.

(bron Wikipedia)


Fats Domino, geboren als Antoine Dominique Domino (New Orleans26 februari 1928 – Harvey24 oktober 2017), was een Amerikaans rhythm-and-blueszanger-pianist. Hij was in de jaren 50 en 60 de bestverkopende Afro-Amerikaanse muzikant.Voor zijn bijdragen aan de rock-'n-roll werd Domino in 1986 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Daarnaast werd hij ook opgenomen in The Louisiana Music en Songwriters Hall of Fame. Domino staat op nummer 25 in de Rolling Stone-lijst 100 Greatest Artists of All Time.(bron:wikipedia)


The Kinkswikipedia biografie van the Rolling Stones klik hier


eigen website van Roy Orbison & The Everly Brothers klik hier


December 2018  de biografie van The Beatles

de trendsetters zijn van The Sixties

en de grondleggers van The Britisch Invasion in de USA.

Hieronder de link van wikipedia naar John,Paul,George en Ringo.

The Beatles 

was een popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De groep was actief van 1960 tot 1970 en wordt algemeen beschouwd als de meest invloedrijke band uit de geschiedenis van de popmuziek.[1] De bezetting bestond uit John LennonPaul McCartneyGeorge Harrison en Ringo Starr; andere vroege leden waren Stuart Sutcliffe en Pete Best. Al vrij snel na hun doorbraak kregen de leden van The Beatles te maken met hysterische reacties van voornamelijk jonge tienermeisjes, die tijdens concerten de muziek met hun gegil overstemden. Voor dit gedrag raakte de term "Beatlemania" in zwang. Tijdens hun carrière verrichtten ze pionierswerk in de geluidsstudio, waarvoor ze in brede kring lof oogstten. Onder hun invloed groeide de popmuziek uit van een op Amerikaanse rhythm-and-blues gebaseerd genre tot een veel breder georiënteerde muzieksoort. Met de ontwikkeling en de verfijning van hun muziek, geleid door het songwritersduo Lennon-McCartney, werd The Beatles steeds meer beschouwd als belichaming van de gezamenlijke idealen van de sociaal-culturele revoluties tijdens de jaren zestig. (bron:wikipedia)

 

Pete Best  was de eerste drummer van de Beatles   Pete Best website  

Popmuziek

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb