Op deze pagina wil ik met regelmaat artiesten & bands in de spotlights plaatsen

      


Tom Jones

artiestennaam van Thomas John Woodward (Pontypridd (Wales), 7 juni1940) is een Britse popzanger, afkomstig uit Zuid-Wales. Hij scoorde vanaf 1965 verschillende hits zoals It's not unusual, Delilah, Green green grass of home en She's a lady.

Jones kwam ter wereld als zoon van een mijnwerker. Hij begon al op jonge leeftijd te zingen en in 1964 verdiende hij uiteindelijk een platencontract bij Decca Records. Zijn in dat jaar verschenen debuutsingle, Chills and fever, werd geen succes, maar met de opvolger It's not unusual scoorde hij in 1965 een internationale hit.

Vooral in de jaren zestig en zeventig was Tom Jones een wereldster en een sekssymbool. Hij scoorde wereldwijd vele hits. Vanaf 1970 was hij een graag geziene gast in Las Vegas. Daar trad hij op naast andere wereldvedetten als Elvis Presley (die tevens een goede vriend was van Jones) en Frank Sinatra. In 1979 maakte hij zijn filmdebuut in de televisiefilm Pleasure Cove. (bron wikipedia)  Tom Jones wikipedia


Engelbert Humperdinck

artiestennaam van Arnold George Dorsey (Madras, India, 2 mei1936), is een Brits popzanger in het easy listening-genre.

Arnold Dorsey werd in India geboren. Zijn vader, onderofficier in de British Army, kwam uit Wales, zijn moeder uit Duitsland. Het gezin, inclusief negen broers en zusters, verhuisde in 1946 naar Leicester in Engeland. Hij werd omstreeks 1955 saxofonist in nachtclubs en later zanger. Hij trad tien jaar op onder de naam Gerry Dorsey, maar om zijn succes te vergroten nam hij op zeker moment de opvallender naam Engelbert Humperdinck aan, ontleend aan de Duitse componist van de populaire opera Hänsel und Gretel. Dat kwam hem op een proces te staan, aangespannen door diens erfgenamen. Er is geen familieverwantschap tussen Dorsey en Humperdinck, noch enige andere connectie.

In 1966, nog voor zijn grote succesperiode, nam hij namens het Verenigd Koninkrijk deel aan het Songfestival van Knokke. Volgens hemzelf was België de wieg van zijn succes.[1][2]. Hij trad er regelmatig op, vooral in Knokke en Mechelen. Hij scoorde in Vlaanderen zes nummer 1-hits waarmee hij in totaal 32 weken op de hoogste positie stond.

In 1997 bracht Humperdinck, in samenwerking met onder anderen Peter Koelewijn, het album A little in love uit, dat bestaat uit 13 Engelstalige covers van oorspronkelijk Nederlandstalige nummers.[3] Begin juni 2007 stond hij in Nederland samen met de Toppersen de dansers Remco Bastiaansen en Charissa van Dipte zes keer in de Amsterdam ArenA.

Engelbert Humperdinck verkocht wereldwijd 150 miljoen platen en kreeg daarvoor 72 gouden en 23 platina platen.

(bron wikipedia) Engelbert Humperdinck wikipedia


CHRIS ANDREWS

CHRIS ANDREWS, geboren op 15 oktober 1942 in Londen(Romford), start zijn legendarische carriere op 15 jarige leeftijd.

In 1961 volgen de eerste shows in de Hamburger Starclub, de club waar the Beatles op het zelfde moment hun eerste sporen verdienen. Met zijn band CHRIS RAVELL & THE RANGERS viert hij ook zijn grammofoonplaten– debuut. Zijn succesvolle loopbaan als songwriter begint met Adam Faith en de hit„THE FIRST TIME”. Naast hits voor Adam, schrijft hij ook hits voor &Mac226;SANDIE SHAW: o.a.:„LONG LIVE LOVE”,„GIRL DON’T COME”, en„TOMORROW”.

In 1965 schrijft hij voor Sandie Shaw een nieuwe song. Zij wijst het nummer af en Chris gaat op eigen kosten met het nummer de studio in. Het nummer„YESTERDAY MAN” wordt een wereldhit. Chris verkoopt meer dan 10 miljoen exemplaren van zijn hit en op dit moment moeten het er meer dan 100 miljoen zijn.

Na het uiterst succesvolle debuut schrijft Chris de opvolger„TO WHOM IT CONCERNS” Het volgende hitfeit van de zanger– schrijver komt in 1969 met “PRETTY BELINDA”. Daarna volgt„CAROLE OKAY”. Met het begin van de golden oldie revival, aan het eind van de 80-er jaren, komt Chris Anders terug op de bühne, terug in televisieprogramma’s, terug bij festivals en grote evenementen. Chris Andrews wikipedia

 


Janis Joplin

Janis Lyn Joplin  Port Arthur Texas (19 januari 1943  Los Angeles Californië 4 oktober 1970 )

 

Joplins vader werkte bij Texaco Oil Company[1] en haar moeder was administrateur. Joplin bezocht in de vroege jaren zestig enkele universiteiten, maar studeerde nooit af.[2] De muziek trok haar meer en dan met name de blues, rock-'n-roll en soul. Grote voorbeelden voor haar waren Odetta, Lead Belly, Bessie Smith, Big Mama Thornton en Otis Redding. In 1963 woonde Joplin enige tijd in San Francisco waar ze aan harddrugs verslaafd raakte, maar ze keerde al snel terug naar Port Arthur om af te kicken.

In 1966 vertrok Joplin opnieuw naar San Francisco op uitnodiging van de impresario van Big Brother and the Holding Company, Chet Helms. In het begin was de band niet succesvol, maar de grote doorbraak kwam met het optreden op het Monterey Pop Festivalin 1967. Met het album dat daarna verscheen, Cheap Thrills, vestigde Joplin definitief haar naam als blueszangeres. Het bekende lied van de Canadese dichter/zanger Leonard Cohen, Chelsea Hotel No 2, werd geschreven voor Joplin.

Joplin was een van de publiekstrekkers op het Woodstock festival in augustus 1969. (bron wikipedia)

voor meer info  KLIK HIER


The Bee Gees

De Bee Gees was een popgroep rond de tweelingbroers Robin Gibb (22 dec.1949-20 Mei 2012, zang) en Maurice Gibb (22 Dec.1949-12 Jan 2003, basgitaar, keyboard en zang) en hun oudere broer Barry Gibb (1 Sept.1946, gitaar en zang)

De naam van de groep was aanvankelijk niet bedoeld als afkorting van "Brothers Gibb". Oorspronkelijk speelden de broers samen als 'the Rattlesnakes', later werd dat 'Wee Johnny Hayes & the Bluecats' en onder die naam werden ze geïntroduceerd bij radio-dj Bill Gates. Dat gebeurde door Bill Goode, nadat hij hen aan het werk zag op het Brisbane Speedway Circuit. Bill Gates bedacht de naam "Bee Gees" en baseerde zich daarbij op zijn en Goodes initialen: BG. Naarmate de groep in de late jaren zestig zelfstandig succes begon te oogsten, werd de naam meer geassocieerd met "Brothers Gibb". (bron Wikipedia)

                                                                      voor meer info  klik hier


The Cats

The Cats waren een popgroep uit Volendam. Ze bestonden van 1964 tot 1985, zij het met enkele onderbrekingen, en waren van 1968 tot 1975 een van de meest succesvolle bands van Nederland.De bezetting bestond uit Cees Veerman, Piet Veerman, Arnold Mühren, Jaap Schilder, Theo Klouwer en (van 1972 tot 1975) Piet Keizer. Jan Buijs was vanaf de oprichting de manager.

Ze ontwikkelden een oorspronkelijk muziekgeluid dat de naam palingsound meekreeg. Het kenmerkt zich door de dramatiek in de stem van Piet Veerman, de achtergrondzang van de andere leden, de composities van Arnold Mühren en het studiowerk van Klaas Leyen en Wim Jongbloed. De stijl vond navolging bij veel andere Volendamse artiesten, zoals Maddog, Left Side, Next One en vanaf 1977 BZN(bron wikipedia)

voor meer info klik hier 


Bob Dylan

geboren als Robert Allen Zimmerman (DuluthMinnesota24 mei 1941) is een Amerikaans singer-songwriter en kunstenaar. Hij wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw. Op 13 oktober 2016 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend omdat hij "de grootse Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid".(bron wikipedia)


The Beach Boys

The Beach Boys is een Amerikaanse band die in 1961 werd opgericht door de broers Brian Wilson, Dennis Wilson en Carl Wilson, hun neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine

Beginjaren

Met harde hand aangespoord door vader en manager Murry Wilson, zelf een weinig succesvolle liedjesschrijver, maakten de jongens muziek in de stijl van The Four Freshmen, waarbij harmonieuze zang de hoofdrol speelde. De single Surfin' uit 1961 werd een hit en was typerend voor de richting die de band de eerstvolgende jaren zou volgen: een combinatie van surfmuziek, een stijl die tot dan toe vooral instrumentaal was geweest, en teksten over surfen, auto's en meisjes. In hoog tempo werden singles en albums uitgebracht. Al Jardine zegt hierover: "The Beach Boys zelf waren onze grootste concurrenten".

Leider van de band was Brian Wilson, die ook de meeste liedjes schreef en die vooral vanaf de derde lp ook een begenadigd producer bleek te zijn. Eind 1964 besloot de verlegen Brian om niet langer live op te treden en zich meer op het schrijven van nummers en het produceren te richten. Zijn vervanger in de liveband was Bruce Johnston. Murry Wilson werd ontslagen, waarmee de artistieke vrijheid voor Brian compleet werd. Naarmate hij de mogelijkheden van de studio meer ontdekte schreef hij complexere muziek, die hij liet spelen door de beste studiomuzikanten. De andere leden van de groep voegden later de vocalen toe.(bron:wikipedia)

voor meer info klik hier 


The Fortunes

The Fortunes is een Britse popgroep die vooral succes had in de jaren 60 en 70. Hun grootste successen zijn You've got your troublesHere it comes againHere Comes That Rainy Day Feeling Again en This Golden Ring. Ze zijn ook bekend vanwege hun nummer It's the real thing dat de groep voor een Coca-Cola-reclamespotje had opgenomen.

(bron Wikipedia)


Fats Domino, geboren als Antoine Dominique Domino (New Orleans26 februari 1928 – Harvey24 oktober 2017), was een Amerikaans rhythm-and-blueszanger-pianist. Hij was in de jaren 50 en 60 de bestverkopende Afro-Amerikaanse muzikant.Voor zijn bijdragen aan de rock-'n-roll werd Domino in 1986 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Daarnaast werd hij ook opgenomen in The Louisiana Music en Songwriters Hall of Fame. Domino staat op nummer 25 in de Rolling Stone-lijst 100 Greatest Artists of All Time.(bron:wikipedia)


The Kinkswikipedia biografie van the Rolling Stones klik hier


eigen website van Roy Orbison & The Everly Brothers klik hier


December 2018  de biografie van The Beatles

de trendsetters zijn van The Sixties

en de grondleggers van The Britisch Invasion in de USA.

Hieronder de link van wikipedia naar John,Paul,George en Ringo.

The Beatles 

was een popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De groep was actief van 1960 tot 1970 en wordt algemeen beschouwd als de meest invloedrijke band uit de geschiedenis van de popmuziek.[1] De bezetting bestond uit John LennonPaul McCartneyGeorge Harrison en Ringo Starr; andere vroege leden waren Stuart Sutcliffe en Pete Best. Al vrij snel na hun doorbraak kregen de leden van The Beatles te maken met hysterische reacties van voornamelijk jonge tienermeisjes, die tijdens concerten de muziek met hun gegil overstemden. Voor dit gedrag raakte de term "Beatlemania" in zwang. Tijdens hun carrière verrichtten ze pionierswerk in de geluidsstudio, waarvoor ze in brede kring lof oogstten. Onder hun invloed groeide de popmuziek uit van een op Amerikaanse rhythm-and-blues gebaseerd genre tot een veel breder georiënteerde muzieksoort. Met de ontwikkeling en de verfijning van hun muziek, geleid door het songwritersduo Lennon-McCartney, werd The Beatles steeds meer beschouwd als belichaming van de gezamenlijke idealen van de sociaal-culturele revoluties tijdens de jaren zestig. (bron:wikipedia)

 

Pete Best  was de eerste drummer van de Beatles   Pete Best website  

Popmuziek